Announcement

Collapse
No announcement yet.

Why no voice with certain navcores?

Collapse
This topic is closed.
X
X
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Why no voice with certain navcores?

    Let me bring you up to date before I explain my problem.

    I have a XL335S. I updated the map to NA_845.2645 and the navcore (using TT Home) to 9.026, and patched both using Easy Activator. And now everything works, including the voice. So I should be happy EXCEPT

    I had previously downloaded a patched version of 9.026 marked for use with 64MB memory, which I have. This version was not specifically for my model and was not from TT Home. But it had tons more options in the menus, like playing music, reading documents, viewing photos. I loved it. But it would not play the Susan voice at all, even though it was properly installed. There was a menu option for speaker output, but that was properly set for internal speaker.

    So my question is: Is there any reason why one 9.026 navcore would have voice but another wouldn't? I would love to get the patched navcore to work with Susan voice because of all the additional features.

  • #2
    Re: Why no voice with certain navcores?

    Originally posted by LostinLaJolla View Post
    Let me bring you up to date before I explain my problem.

    I have a XL335S. I updated the map to NA_845.2645 and the navcore (using TT Home) to 9.026, and patched both using Easy Activator. And now everything works, including the voice. So I should be happy EXCEPT

    I had previously downloaded a patched version of 9.026 marked for use with 64MB memory, which I have. This version was not specifically for my model and was not from TT Home. But it had tons more options in the menus, like playing music, reading documents, viewing photos. I loved it. But it would not play the Susan voice at all, even though it was properly installed. There was a menu option for speaker output, but that was properly set for internal speaker.

    So my question is: Is there any reason why one 9.026 navcore would have voice but another wouldn't? I would love to get the patched navcore to work with Susan voice because of all the additional features.
    There is a long explanation about this some where, but in summary Loquendo has model protection in some navcores to prevent it from running on non TTS models, Attached is a patched file that will allow it to run on your 720. Over right the file in the "loquendo TYTS\bin" folder and your done.

    As always backup the original file first if there is one.

    Cheers

    PS this is not my creation credit goes to Mirelle. The file is part of one of his navcores.
    Attached Files

    Comment


    • #3
      Re: Why no voice with certain navcores?

      Thank you so much. I did what you said but unfortunately it didn't solve the problem. Still no voice at all.

      Another thing that's unusual. When I try to play a music file, I always get "An error occurred during audio playback". So I have no sounds at all.

      I have uninstalled and reinstalled Susan, and I do have the internal speaker selected.

      Any more ideas??

      Comment


      • #4
        Re: Why no voice with certain navcores?

        Originally posted by LostinLaJolla View Post
        Thank you so much. I did what you said but unfortunately it didn't solve the problem. Still no voice at all.

        Another thing that's unusual. When I try to play a music file, I always get "An error occurred during audio playback". So I have no sounds at all.

        I have uninstalled and reinstalled Susan, and I do have the internal speaker selected.

        Any more ideas??
        Two ideas left. 1 in your config have you set "TTSON"? What happens when you select a non computer voice? Do you get sound/ music to play? ASR woun't work of course, but it could help elimate causes...
        2. I will look at creating a dump of my 720 and or 710 and package it up. Running 9026, X40, Handsfree working, ALG(map dependant), ASR, IQ Routes. Auto day night doesn't work in X40 mode but everthing else does.

        Idea 2 is a last resort as it could take some time to remove any personal stuff. No map will be included

        Idea 3. What version of "Susan" do you have installed? under the loquendo fiolder there is a file called "Susan.vce or Susan.vcf" VCE indicates version 6.5 or 6.9 VCF indicates vesion 7.

        In 9026 X40 you need version 7 VCF. If you downloaded from TT Home you could very well have version 6 because that it what your hardware officailly supports...

        Cheers
        Last edited by 02xdaaus; 7th June 2010, 04:50. Reason: another idea

        Comment


        • #5
          Re: Why no voice with certain navcores?

          "1 in your config have you set "TTSON"?" I don't know where to look for this.

          "What happens when you select a non computer voice?" A non-computer voice plays once (ie: Test plays once, then stops working). Then no more sound.

          "Do you get sound/ music to play?" No.

          "What version of "Susan" do you have installed? Susan.vde

          The version of 9.026 I'm trying to use was from a patched internet file, not from TomTomHome. It has 9 pages of preferences.

          The version of 9.026 that TomTomHome d/led to my XL335S does work (voice works). It just doesn't have the cool features like MP3 player, photo viewer, document reader etc.

          My XL335S may not have a microphone so ASR probably won't ever work.

          One other thing: the TomTom doesn't always shut off when I push the button.

          I hate to give up, but maybe I should just use the lame 9.026 version :-(

          Comment


          • #6
            Re: Why no voice with certain navcores?

            Originally posted by LostinLaJolla View Post
            "1 in your config have you set "TTSON"?" I don't know where to look for this.

            "What happens when you select a non computer voice?" A non-computer voice plays once (ie: Test plays once, then stops working). Then no more sound.

            "Do you get sound/ music to play?" No.

            "What version of "Susan" do you have installed? Susan.vde

            The version of 9.026 I'm trying to use was from a patched internet file, not from TomTomHome. It has 9 pages of preferences.

            The version of 9.026 that TomTomHome d/led to my XL335S does work (voice works). It just doesn't have the cool features like MP3 player, photo viewer, document reader etc.

            My XL335S may not have a microphone so ASR probably won't ever work.

            One other thing: the TomTom doesn't always shut off when I push the button.

            I hate to give up, but maybe I should just use the lame 9.026 version :-(

            To set TTSON, look for the setconfig.txt file in the config folder. It should look similiar to below. Change TTSOFF to TTSON. If it does not exist, add one.
            For voice, look for VocalizerTTS and use it to see if it help you. Goodluck

            model:x30
            sdid:1
            runcheck
            changedtext:TomTom GO 720
            delgns
            delmap
            ttsoff
            btoff
            bton
            fmon
            fmoff
            usesetting
            cleanflash
            fixtmc
            fixpna
            noautooutsource

            Comment


            • #7
              Re: Why no voice with certain navcores?

              Originally posted by sunnybor View Post
              model:x30
              sdid:1
              runcheck
              changedtext:TomTom GO 720
              delgns
              delmap
              ttsoff
              btoff
              bton

              fmon
              fmoff

              usesetting
              cleanflash
              fixtmc
              fixpna
              noautooutsource
              When TTSOFF is removed, Text to speech is automatically set to On. No need to add TTSON. Also, in the above list both FM and Bluetooth have conflicting switches. Both should be either ON or OFF. On a Go it is best set to ON.

              Comment


              • #8
                Re: Why no voice with certain navcores?

                I don't have a config folder nor a setconfig.txt file. Should I create the folder and the file?

                I don't have VocalizerTTS, but I do have LoquendoTTS.

                And I do have a Susan.vcf file. It's located in the LoquendoTTS\data folder. The Susan.vde file is located in the LoquendoTTS\data\voices\Susan folder.

                It seems like my TomTom has a different structure than yours.

                Seems like I need to do a whole new d/l of a patched 9.026 navcore (one with extras like music player, photo viewer, document reader etc.)

                Any good ones out there? My XL335S has 64 MB RAM and 2 GB internal, but no memory slot.

                BTW: For those of you in OZ, my wife and I have visited OZ twice, for 2 1/2 month each time. Been to every major& minor town in OZ except Broome. Cheers.

                Comment


                • #9
                  Re: Why no voice with certain navcores?

                  You have both version 6 and version 7 Susan TTS voice installed, this could be one of the reasons for no TTS they are clashing.
                  Yes you need to create a folder called "Config" and in that the file called "setconfig.txt"

                  This file gives you control over the SE navcore. Read the file "readmenot.txt" it explains (all nut badly at times) what can go in that file and what it does.

                  A clean start would be a good idea. Backup first. delete all except map folders.
                  Then install a navcore -9026SE- get that to work and then start to install voices etc

                  Cheers

                  Comment


                  • #10
                    I have also had the same problem with my TomTom XXL 530S. The voices don't work with the newer looking interface (with the 3 tabs on the bottom, instead of 2) The only way to get voices working is to revert to your device's original interface by placing a model.txt file containing "ori" (without quoutes) in the root of your tomtom. The will run your tomtom in its original interface. I'm using v9.051 navcore in this way. Too bad the x50 interface doesn't allow the voices to work properly.

                    Try one of these voices. I got it to work using Samantha.
                    Code:
                    http://gpsunderground.com/forum/showthread.php?443-TTS-Vocalizer-voices-%28also-Dutch-Italian-and-German%29
                    Last edited by jarkita; 9th June 2010, 19:59. Reason: posts merged

                    Comment


                    • #11
                      Re: Why no voice with certain navcores?

                      I have tried everything to get my TomTom XL335S TTS voices working with the SE_9.026 Navcore. There is something in the navcore which designates the language. I do have English US as the language in ttgo.bif and bak. I've tried the two US computer voices, Susan and Dave, but each one causes the navcore to respond as follow:

                      "None of the available voices can be used with the current language. You will not hear any spoken instructions." There seems to be something in the navcore that is saying "don't use US English".

                      I do have the config folder and the setconfig.txt, but still can't get any US English voices to work.

                      Comment

                      Working...
                      X